четвртак, 28. март 2013.

Вест Агенције Бета: Јавна расправа о Нацрту закона о задругама

Агенција Бета је објавила вест о почетку јавне расправе о нацрту Закона о задругама.
На сајту Министарства финансија и привреде је објављено обавештење о јавној расправи као и нацрт  Закона о задругама у пдф формату.
 

субота, 23. март 2013.

субота, 16. март 2013.

Задружни савез „Agrojaeren“

Са сајта Задружног савеза „Agrojaeren“:

Задружни савез „Agrojaeren“ основан је 08. Децембра 2009. Године у Госпођинцима.
Тога дана је оснивачка скупштина коју су чинила по три представника свих осам задруга из пројекта Јаерен Продуктутвиклинг донела одлуку о оснивању свог задружног савеза. Томе је претходило позитивно изјашњавање и гласање осам скупштина задругара у свакој задрузи појединачно. Вишегодишњи рад и опредељење задруга у Госпођинцима, Рачи, Реснику, Бачу,Горњим Јарушицама,Србобрану, Себечеву и Руском Селу да се оранизују и послују по западноевропском (норвешком) моделу задругарства довео је до потребе и жеље за формирањем заједничке организације која ће им омогућити остварење интереса сваке задруге понаособ. Чланови скупштине једногласно су донели одлуку о оснивању Задружног савеза „Агројаерен“ и Задружна правила. Изабрани су Управни и Надзорни одбор ЗС, и тако створили потребне предуслове за почетак рада. На састанку УО ЗС 10.09.2010. године одлучено је да се до 01.децембра формира Д.О.О. као заједничко привредно друштво које ће за потребе и у интересу свих задруга чланица наступати на тржишту.


На сајту Задружног савеза „Agrojaeren“ са седиштем у Госпођинцима се могу наћи подаци о задругарству у свету. На сајту су објављен и задружни принципи и публикације о задругарству.

уторак, 5. март 2013.

Интернет магазин Пољопривреда.инфо о нестанку земљорадничких задруга у Србији

На интернет магазину Poljoprivreda.info објављен је чланак: Нестале 283 земљорадничке задруге.У чланку се наводе изјаве професора др. Миладина Шеварлића са Пољопривредног Факултета у Земуну, остању у земљорадничком задругарству Србије.Ево закључка:

Крајње је време да ова влада покаже минимум политичке воље која је недостајала свим претходним владама и поспеши оснивање нових пре свега специјализованих и националних задруга које у условима економске кризе показују највећи могући степен одрживости. Примера ради, само 300 највећих задружних система у свету у периоду између кризних 2008. и 2010. године оствариле су пораст укупног прихода за више од 45 одсто, чиме не може да се похвали ниједан други сектор привређивања у светској економији“, оцењује Шеварлић и истиче да би се регулисањем ових питања Србија коначно вратила на пут изворног задругарства на коме је била још 1895. године када је Главни савез српских земљорадничлких задруга био један од 11 оснивача Међународног за дружног савеза у Лондону.